Jumaat, 12 November 2010

antara solat dan aurat

solat merupakan rukun Islam kedua dan merupakan amalan yang paling utama dan paling dicintai oleh Allah Ta’ala. Ar-Rasul -alaihishshalatu wassalam- menjadikannya sebagai penjaga darah dan harta, sehingga apabila seseorang meninggalkannya maka darah dan hartanya akan terancam. Kerana sangat pentingnya solat ini,kita melihat begitu ramai masyarakat yang memberi perhatian yang amat serius dalam mendalami ilmu - ilmunya. Di masjid, surau maupun di radio, sekiranya ada soal jawab berkenaannya amat ramailah yang mengambil bahagian, bukan sekadar orang muda malahan golongan dewasa ataupun tua masih lagi bersoal jawab.
Senario ini memberi makna bahawa penjagaan solat amat dititikberatkan oleh masyarakat islam yang beriman. Atas alasan apakah solat diberi perhatian dan penelitian? Tentulah kerana masyarakat islam beriman pada Al Quran, kerana Arahan Allah tentang solat ini disampaikan oleh Al Quran yang diterjemahkan oleh nabi Muhammad saw.

Yang menjadi aneh kenapa ayat - ayat Al quran berkenaan aurat dan perhiasan tidak diberi perhatian dan penelitian seperti arahan solat khususnya kaum wanita. Contoh seperti ayat (i) Wahai Nabi!katakanlah kepada isteri - isterimu dan isteri - isteri orang mukmin,"hendaklah mereka menutupkan jilbabnya ke seluruh tubuh mereka."....(QS. Al Ahzab : 59) (ii) “dan janganlah menampakkan perhiasan mereka, kecuali kepada suami mereka…” (QS. an-Nur : 31).Saya tidak bermaksud untuk menterjemahkan ayat ini, tetapi ingin mengajak terutamanya diri saya sejauh mana kita patuh dan beriman dengan ayat - ayat ini.

Adakah kita taat dan patuh pada ayat ini, sepertimana kita patuh pada ayat - ayat solat. Terkadang kita melihat muslimat yang tidak menutup aurat lantas mengenakan telukung lalu bersolat. Ibu - ibu yang melabuhkan jilbabnya terkadang memperlihatkan perhiasannya. Inilah persoalan yang agak serius melanda umat islam masa kini yang tidak beriman pada Al Quran seluruhnya.

Marilah kita teguhkan iman kita dengan memberi perhatian khusus dan serius berkenaan aurat dan perhiasan seperti mana kita memberatkan bab solat.
(http://kedahlanie.blogspot.com/)

Tiada ulasan: